Viimasel ajal on tomatid saanud mu suureks sõbraks. Muidugi maitsenud on nad alati, aga teadlikult olen armastanud neid just hiljuti. Näiteks, mu kõige esimene pro tip on tomatid pohmelliga. Ausalt! Ma tean, et Bloody Mary’t juuakse, kui pea vähe paks, aga mina siiani olen läbi ajanud lihtsalt kirsstomatite näost sisse ajamisega. Ja isegi ilma pohmellita võtan ma vahepeal külmkapist välja lihtsalt karbi neid punaseid palle ja kukun mugima. Nii et enne peole minekut karp tomateid külmikusse ootama ja hommiku sina tänab sind!

Ma teen ka nt pelmeene tomatipasta või tomatitega, panen igale võimalikule kuivemale toidule kas tomateid või tomatipastat kõrvale ja no on hea. Midagi pole teha.

Minu armastusel võiks ju mingi põhjendus ka olla, peale selle, et pärast peoõhtut on see lihtsalt ainus asi, mis tundub enamvähem talutava maitsega. Kiiresti paar põhjust siis, miks tomat päriselt ka hea toit on.

Lükopeenid

Lükopeen on punane aine, mida tomat täis on ning mida on ka meie vereplasmas. Koos beetakaroteeniga on see antioksüdant, mis aitab luude hõrenemise, südame- ja veresoonkonna haiguste ja diabeedi vastu, näiteks.

Vähe kaloreid, palju vitamiine

Tomatis on umbes 20 kalorit aga jõle palju kasulikke asju – eelmainitud lükopeenid, beetakaroteeni, E (5% RDA), C (40% RDA) ja A vitamiini (20% RDA).

Tegelt ka hea pohmelli vastu

Ma ei saanud uurimata jätta, et kas ma olen lihtsalt loll, kui “haige olles” tomateid tahan. Ei ole! Tomatis on palju lihtsaid suhkruid, mis tähendab, et organism muudab selle kiiresti energiaks. See aitab väsimuse vastu ja kuna üldiselt on tomat väga mahlane tegelinski, siis aitab see ka vedelikupuudusele ohtralt kaasa. Ja kuna väidetavalt alkohol blokeerib C-vitamiini imendumist, siis ka seda järgmisel hommikul tarbida pole ilmselt sugugi halb idee.

Nii et vot siis, vut-vut tomateid näksima!